KARAMAN TİCARET BORSASI
MENU

Karaman Ticaret Borsası LİDAŞ Hizmete Açılıyor

Karaman’da çiftçinin dostu olan Karaman Ticaret Borsası, Karaman’ın en gözde projelerinden olan ve yapımı tamamlanarak yetki belgelerini alan lisanslı depo tesislerinin hizmete sunulması amacı ile; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve devlet bakanlarımızın teşrifleriyle görkemli bir açılış töreni için hazırlıklara başlayarak geri sayıma geçti.
“ÇİFTÇİMİZ DEPO MASRAFLARINDAN KURTULACAK”
Büyük açılış öncesi artık çiftçilerin depo masraflarından kurtulduğunu belirten Karaman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Çavaş, “Tarımsal ürün ticaretinin artması ve borsaların gelişmesiyle lisanslı depoculuğun bu yapıyı destekleyen en önemli unsur olarak öne çıktığını görmekteyiz. Bu sistem sayesinde üyelerimiz, çiftçimiz depo masraflarından kurtularak ürünlerini güvenli, sigortalı ve sağlıklı bir şekilde modern depolarda muhafaza ederek saklayabilecek, lisanslı depoya teslim ettiği ürün karşılığında aldığı ürün senedi ile ürün borsasında, elektronik ortamda mahsulünü daha geniş bir yelpazede çok sayıda alıcıya ulaştırabilecektir. Lisanslı depolama sistemiyle üreticilerimiz ürünlerini güvenle ve değerinde satarken, sanayicilerimiz her zaman nitelikli ürüne ulaşabileceklerdir. Lisanslı depo başta çiftçilerimiz, üreticilerimiz ve tarım sanayisinde iştigal eden sanayicilerimiz için önemli bir unsur, onları depo maliyetlerinden kurtarıyor, ülkemiz için de israfı önlüyoruz.
“TARIMIN MERKEZ ÜSSÜ KONUMUNA GELECEĞİZ”
Türkiye de ürün Lisanslı Depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli görev üstlendiklerini belirten Başkan Çavaş, “Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini arttırarak gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda gelişmiş bir tarım piyasasıyla, TMO iş birliği ile Karaman Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. olarak Karaman’da tarımın merkez üssü konumuna gelmek en büyük hedefimizdir’’ şeklinde konuştu.
“BORSA TARİHİNİN EN BÜYÜK YATIRIMI”
Tesisimiz; son sistem teknolojik alt yapısı, 32.000 tonluk çelik depolama kapasitesi, mısır kurutma tesisi ve idari binası ile tamamlandı. Günümüz koşullarındaki maliyeti yaklaşık olarak 90 Milyon Türk Lirası değerinde, tesisimiz borsa tarihinin en büyük yatırımı konumunda, biz bu kompleksi 4 ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde büyük ve meşakkatli bir sürecin içerisinde, elimizi taşın altına koyarak tamamladık şükürler olsun.
“FAALİYETE GEÇİYORUZ”
Başkan Çavaş; mısır sezonunun da başlaması ile birlikte TMO Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde TMO ile birlikte mısır hasat sezonunda koordineli bir şekilde çalışacağımızı ve TMO’nun Karaman Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk AŞ’ne alım yaparak start vereceğini belirtti.
“YATIRIM VE PROJELER BİTMEZ”
Sözlerine devam eden Çavaş, bizler Karaman Ticaret Borsası’nın vizyonu doğrultusunda Üreticimiz, esnafımız ve paydaşlarımıza örnek bir kurum olma manifestosu ile yola çıkmıştık. “4 yıl içerisinde teknolojik cihazlarla alt yapısı oluşturulmuş lisanslı depoculuk hizmetlerini hayata geçirmek” sözünü vermiştik sözümüzü tuttuk.
Göreve ilk adım attığımız süreçteki heyecanımız neyse bugünde aynıyız, heyecanın bittiği yerde hizmet biter, heyecanımızı yitirmedik, yitirmeyeceğiz.
“MÜJDE”
Karaman Ticaret Borsası proje üreten ve üretmeye devam eden bir kurum, işleyen demir her zaman ışıldar. Allaha şükürler olsun ki Lisanslı depomuzu alnımızın akı ile tamamladık, ama üretmeye çalışmaya devam ediyoruz diyen Çavaş,
“Karaman Ticaret Borsası Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarı A.Ş” için gerekli çalışmaları çok kısa bir süre içerisinde bitirip, yetkilendirme belgelerini aldık. Çiftçi, üretici ve paydaşlarımızın hizmetine sunacağız. “Karamanımızda ilk ve tek, İç Anadolu bölgesinde sayılı olan” yetkili sınıflandırıcı laboratuvarımızda hayırlı uğurlu olsun.
“YETKİLİ SINIFLANDIRICI NEDİR?”
Yetkili sınıflandırıcı nedir? Tevdi olunan veya depodan teslim edilen tarımsal ürünlerin analiz, sınıflandırma ve belgelendirme işlemlerinin yürütülmesi için yetkili sınıflandırıcılarla sözleşme yaparak dışardan hizmet almak zorunda idik.
Peki biz ne mi yaptık?
Yoğun çalışmalar sonucu 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerekli ekipman, doküman ve üst mercilerle yazışmalarımızı tamamlayarak yapılan başvuru neticesinde bakanlıktan onay iznimizi alarak laboratuvarımızın da yetki belgesini almış olduk.
Teknolojik donanımı ile son sistem cihazlarımızın yer aldığı “Karaman Ticaret Borsası Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarı A.Ş” Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ‘yetkili sınıflandırıcı lisansı’ ile lisanslı depolarda yetkili sınıflandırıcı olarak buğday, arpa ve mısır ürünlerinin analizlerinin yapılarak, kalitelerine göre sınıflandırılması ve depolanmasını sağlayacak, Yetkili sınırlandırıcı hizmeti ile ticaretin, kalitesi ve standartları belirlenen tarım ürünleri üzerinden yapılmasına imkan tanıyarak hem üreticimizin daha fazla kazanç elde etmesini hem de gıda fiyatlarında istikrarın oluşmasını sağlamış olacağız.
Alıcı ya da satıcı depoda yılın 365 günü kaliteli ve standart hale gelmiş ürünü alabilecek, Ülkemizde tarım ürünleri ticaretinin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve bölge tarımına katma değer sağlaması amacıyla, Karaman Ticaret Borsası olarak sunmuş olduğumuz yetkili sınıflandırıcı laboratuvar hizmeti ile ilimizdeki lisanslı depoculuk faaliyetlerinin daha da artmasını beklemekteyiz.”
“TÜRİB (TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI)’ NDA ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ”
Lisanslı depoculukta bir sonraki adım Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) olmuştur. Buraya konulan mallar elektronik belge alınarak dünyanın her yerine satılabilir hale gelmiştir diyen Çavaş, " Karaman Ticaret Borsası olarak gerekli alt yapıyı oluşturduklarını, 2019 yılında ise imzalamış oldukları acente sözleşmesi ile sisteme dahil olduklarını belirtti.
Türkiye Ürün İhtisas Borsasında (TÜRİB) 3 yılda işlem hacmini 56,6 milyar liraya, işlem miktarı 20,7 milyar kilograma ulaştı. Sistem faaliyete geçtiğinde yaklaşık 30 bin kayıtlı yatırımcı bulunurken bu rakam şu an 4 katın üzerinde artarak 137 bini aştı.
TÜRİB sistemine 2019 yılında acente sıfatı ile dahil olarak, platform üzerinden kayıt yapmış olduğumuz alıcı ve satıcı işlemlerinden kurumumuza ek gelir kaynağı yaratmış olduk. İlk yıl kayıt ettiğimiz kullanıcı sayısı 1.994 kişi iken bu rakam şu anda 4.000 kullanıcı sayısına yaklaşmış bulunmakta ve devam etmekte.
2020 yılında bu platformda Karaman Ticaret Borsası acentesi olarak (TÜRİB)’de Türkiye genelinde; %9,14’lük işlem hacmi ile 114 Ticaret Borsası arasında Konya Ticaret Borsası’ndan sonra ikinci sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attık.
Arpa, buğday, mısır, baklagiller, yağlı tohumları gibi ürünlerin tamamen internet üzerinden alınıp satılabildiği bir sistemin Karaman’daki tek yetkilisiyiz. Üstelik bu hizmeti tamamen ücretsiz veriyoruz dedi.
“GURURLUYUZ”
Tarımda ve tarıma dayalı sanayide bu gelişmenin sürdürülebilir olması hiç kuşkusuz, alt yapı yatırımlarının çoğaltılması ile mümkündür. Tesisimiz bu yönü ile hatırı sayılır bir yatırım olduğuna ve Karamanımıza önemli katkılar sağlayacağına, hem ülkemize çok ciddi katma değer, hem de şehrimizin tarım sektöründeki rolüne büyük bir ivme kazandıracağı aşikârdır. Tarımın istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesi açısından da önem arz etmektedir. Buna yürekten inanıyorum.
Bu eseri ülkemize, Karamanımıza, üyelerimize ve çiftçilerimize kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz diyen Çavaş, Karaman Ticaret Borsası tarihindeki en büyük yatırımda bizlerinde imzası olduğu için sevinçli ve gururluyuz’’ ifadelerine yer verdi.